Geneanet > Mer > Blogg

Legenden om Svarta Björn lever – nu får hon den respekt hon förtjänar

Presenterad av Jean-Yves på 11 sep. 2017
 

Hon kallades för Svarta Björn och jobbade som kocka åt rallarna som byggde Ofotenbanan mellan gruvan i Kiruna och hamnen i Narvik. Men vem var hon egentligen, denna kvinna som gett namn åt en skönhetstävling, en bogserbåt och ett öl och som det skrivits åtskilliga artiklar och böcker om?

”Av någon anledning började blommor läggas vid Anna Olsens grav som en hyllning till Svarta Björn. Vi, som kände till vem som verkligen låg under korset, tyckte att det var vackert med blommor på en okänd grav och ansåg oss ej ha orsak att tala om, att det ej var Svarta Björn, som låg där.”

Source

1 kommentarer

Mannen med dragspel i knät, ett magdenburgerdragspel som senare såldes till förmån för ett Hagströmsspel, är Bernhard Karlsson, min farfars far. Mannen till vänster med händerna i fickorna är hans bror Karl Karlsson. Fotot är taget före 1901 då Bernhard gjorde rekryten. Bernard och hans fru Anna fick 8 barn, 2 pojkar och 6 flickor varav den sista i den syskonskaran avled hösten 2017. //Örjan


Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig