Geneanet > Resurser > Blogg

Intressant läsning om bokälskare och boktjuvar

Presenterad av Jean-Yves på 15 okt. 2018
 

När en boktjuv som härjade på Kungliga Biblioteket i Stockholm begick självmord efter att ha ertappats höll halva stockholmskvarteret där han bodde att stryka med, av gasexplosionen. Om honom och hans härjningar bland gamla böcker gjordes ett intressant radioprogram och en lika bra tv-serie. Han tog sig ett latiniserat efternamn, inte olikt det som fornforskaren Johannes Bureus bar, och det hjälpte honom säkert när han klättrade uppåt i bibliotekshierarkin. Om honom och om en lika samvetslös kollega som stal ett exemplar av Newtons ”Principia Mathematica” från 1687 ur ett gymnasiebibliotek i Visby och sålde det till en samlande miljonär – han blev förstås fast – handlar ett av de arton kapitlen i Ola Gustafssons ”I Bråvalla bokskog – bibliofila exkursioner” (Opulens) som är en mycket vacker bok.

Source

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig