Geneanet > Resurser > Blogg

Lars Burman: Silverbibeln och den svenska självbilden

Presenterad av Jean-Yves på 3 juli 2019
 

Hans bokgåva till Uppsala universitet är den mest storslagna som någonsin överlämnats i Sverige. Förmodligen motiverades Magnus Gabriel De la Gardie av förhoppningen att Silverbibeln och de andra ovärderliga handskrifterna skulle bidra till bilden av Sverige som civilisationens vagga.

Idag är det 350 år sedan Magnus Gabriel De la Gardie överlämnade Silverbibeln, Uppsala-Eddan och 63 andra handskrifter till Uppsala universitet. Det är den mest storslagna bokgåva som någonsin överlämnats i Sverige, och frågan är om det inte också är den märkvärdigaste satsning en privatperson gjort på svensk forskningsinfrastruktur.

Source

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig