Geneanet > Resurser > Blogg

Ännu en kyrkogårdsskövling

Presenterad av Jean-Yves på 23 sep. 2020

Nu har det hänt igen – ännu en kyrkogård är vandaliserad och skövlad. Den här gången är det Morups kyrkogård som drabbats.

Här har ett 50-tal gravstenar tagits bort från sina gravplatser och står nu uppresta mot kyrkogårdsmuren bakom kyrkan. Detta trots att Kulturmiljö Halland ännu inte gjort sin inventering och bevarandeplan.

Source

4 kommentarer

Bra att stenarna i alla fall finns kvar och är uppställda. I Orlunda kyrka har alla stenarna tippats i en hög i ett dike bakom kyrkans stenmur. Jag kontaktade Borensbergs pastorat som har hand om Orlunda och efterlyste den dokumentation av gravstenarna som kunde ha gjorts innan borttagningen men de hade inte den rutinen att dokumentera. Trist men så här går det till allt för ofta. Tacka vet jag Hults kyrka utanför Eksjö. Där har de utanför kyrkomuren mycket föredömligt skapat en bra ”gravstenskyrkogård” Där alla borttagna stenar ligger fint uppradade, liggandes med sin sockel som ” huvudkudde” och med gångar emellan så man kan gå runt och titta på dem.


Bra artikel. Bevara kyrkogårdarna. På en annan kyrkogård i Uppland hade Svenska kyrkan bänt, grävt och ansträngt sig för att välta ner så många gravstenar som möjligt, ca 60 %. Därefter fick gravrättsinnehavarna brev om att de måste betala 3000 – 11 000 kr per gravsten för återuppsättning. Svenska kyrkan gjorde detta veckan före påsk. Såg det när jag skulle plantera en kruka med påskliljor. Tjälen hade precis gått ur jorden, dvs extra mjukt. Dåligt val av tidpunkt för att testa gravstenar. Får Svenska kyrkar verkligen göra så här?


Se mer

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig