Nytt på Geneanet DNA: gå längre med delade DNA-kusiner

Presenterad av Jean-Yves på 3 aug. 2021

Sedan februari har vi kunnat följa DNA-segmentet visualiseringsverktyg på nätet. Vi är nu glada att kunna visa en ny möjlighet på Geneanet DNA: en lista på delade kusiner som Du har med var och en av Dina DNA-släktingar. Undersök hur det fungerar.

Studerandet av kusinerna Du har gemensamt med Dina DNA-matchningar är mycket användbart i genetisk släktforskning för att kunna bekräfta eller utesluta visst släktskap. Till exempel: Ditt namn är Albert och Du delar DNA-segment med Bo, Elsa och Doris. Du vet inte om, i tillägg till släktskap till Dig att Bo också är kusiner till Elsa och Doris.

Gå längre i sökandet efter gemensamma förfäder

Med denna nya möjlighet, när Du tittar på Bos DNA-släktingar kommer Du att se (om de existerar) kopplingar mellan Bo och Dina övriga DNA-matchningar och dessutom antalet segment ni alla delar (ibland kallat triangulerade segment, eftersom de delas av tre personer). Härifrån kan mycket viktig slutledning göras. Till exempel:

  • Om Du vet den gemensamma förfadern som Bo och Du har och att han har DNA-segment gemensamma med Elsa, är det troligt att Elsa delar gemensamma förfäder med Bo och Dig.
  • Å andra sidan, om Du har gemensamma DNA-segment med Doris och Bo inte finns med på listan på delade kusiner, kan Du göra slutledningen att den gemensamma förfadern Du har med Doris inte är relaterad till Bo och Du är släkt på annat sätt.

Ett annat konkret exempel: om Du till Geneanet har laddat ner DNA-filen för en av Dina föräldrar och att den av Dina DNA-matchningar delar DNA-segment med dem, då är det högst sannolikt att Du är relaterad. Detta kan hjälpa till att guida Dig vilken sida av familjen som Du kan orientera Din forskning. Användbart eller hur?

För att använda denna nya möjlighet, klicka länken “Visa DNA-matchningar”:

Därefter klicka på en av Dina släktingar för att se fler detaljer om dem. Delade DNA-kusiner är synliga längst ner på denna sida under Kromosom-sökning.

Denna möjlighet visas som en tabell med två ingångar, där varje linje representerar en delad DNA-kusin (första kolumnen) och Din DNA-match (andra kolumnen).

Detaljer om delade kusiner

I denna tabell kommer Du att se:

  1. Namnet på Dina genetiska matchningar och länken till den detaljerade sidan för varje DNA-kusin: dessa kusiner finns redan i Din DNA-matchlista, skillnaden är att bara kusiner relaterade till både Dig och annan matchning visas.
  2. Den första kolumnen visas procentandelen DNA delad mellan Dig och släktingen till vänster såväl som ett uppskattat släktskap.
  3. Den andra kolumnen visar procentandelen DNA delat mellan den andra kusinen och släktingen till vänster såväl som ett uppskattat släktskap.
  4. Antalet delade DNA-segment, även kallat triangulära segment: detta motsvarar antalet segment delade av tre kusiner. Dessa är troligen ärvda från en gemensam förfader till alla tre personerna, mer eller mindre avlägsen beroende på antalet av dessa segment.

Upptäckten av delade DNA-kusiner är ytterligare ett verktyg för att Du ska få ut så mycket som möjligt av Ditt DNA-test och att vidareutveckla Din släktforskning. Geneanet DNA kommer att utveckla detta verktyg som kanske uppdateras, så tveka inte att ge oss återkoppling till forum. Upptäck nya kusiner idag!

Se mina delade DNA-kusiner

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig