Är du släkt med Ingvar Kamprad ?

Presenterad av Jean-Yves på 8 feb. 2022

Feodor Ingvar Kamprad, född 30 mars 1926 på Hvita Korset i Älmhult, död 27 januari 2018 i Liatorp i Stenbrohults distrikt, var en svensk entreprenör och grundare av möbelkedjan Ikea. Kamprad startade handelsfirman Ikea 1943 och företagsnamnet är bildat av initialerna i hans namn och adress: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.Ikea ägs formellt av en stiftelse med säte i Nederländerna.

I realiteten är Inter Ikea koncernens maktbolag. Inter Ikea äger alla rättigheter kopplade till varumärket. Maktbolaget styrs av stiftelsen Interogo, med säte i Liechtenstein, över vilken familjen Kamprad har kontroll. Från 1988 hade Ingvar Kamprad inte längre någon operativ roll i företaget men fortsatte att bidra som rådgivare.Kamprad rankades som en av de rikaste personerna i världen. I juli 2012 uppskattade tidskriften Bloomberg hans förmögenhet till 36 miljarder dollar, vilket då gjorde honom till den femte rikaste personen i världen.

Familjeträd för Ingvar Kamprad

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig