5 miljoner gravar finns på Geneanet!

Presenterad av Jean-Yves på 4 sep. 2022

Geneanet har en samling av släktforskningsdata från Frankrike och Europa. Vi är exalterade att kunna dela med oss att “Spara våra gravar” har passerat 5 miljoner.

Dessa foton är gratis tillgängliga, och alla deras uppgifter delas av medlemmar i Geneanet. Vår projekt “Spara våra gravar” har förenklat nedladdning och indexering av gravfoton, genom en smart telefon eller surfplatta (iOS eller Android) och verktyg på nätet. Målet är enkelt: bevara minnet av bortgångna genom att indexera deras namn med tillhörande foto på graven.

I många länder i Europa är plats för kyrkogårdar begränsad (många kyrkor är hundratals år gamla) och stora kyrkogårdar är inte vanligt. Eviga platser är ovanligt, de flesta platserna hyrs. Det är förekommande att platser som anses övergivna grävs upp och görs tillgänglig för en nyligen avliden. Alla delar samlas ihop i ett gemensamt utrymme. Så vad är en övergiven grav? I Frankrike till exempel har kommunhuset en kontaktlista över alla gravar. När hyresavtalet för en grav går ut efter 30 år, sätts upp ett anslag upp vid kyrkogårdsgrinden som meddelar faktum. Ett brev skickas den hyrande och graven markerad med „Hyresavtalet har upphört, vänligen kontakta kommunkontoret“. Om inget respons fås inom ett år (detta har precis ändrats, det var tidigare 3 år) töms platsen så att någon annan kann använda den. “Spara våra gravar” är ansträngning att dokumentera gravar som kann försvinna, om överlevande släktingar har flyttat och inte besökt graven på flera år. Naturligtvis är det viktigt att dokumentera alla gravar och monument: att hitta begravningsplatsen för en släkting öppnar nya möjligheter och gravstenar förses oss med vital information såsom datum och andra begravda.

Tillgång till fotosamlingen genom “Sök” “Kyrkogårdar och minnesmärken”:

Sök efter en person genom namn och plats; få tillgång till mer avancerad sökning genom länken “Fler kriterier”. Tänk på att vissa gravar saknar förnamn. Det kann i vissa fall vara bara initialer.

Du kann också söka efter kyrkogård på en interaktiv karta, tillgänglig på Solsidan. Använd zoomkontrollen på den övre vänstra sidan: många orter har fler än en kyrkogård.

Med vårt projekt “Spara våra gravar” kann nerladdade foton enkelt indexeras av andra medlemmar i Geneanet eller av dig själv. En gravfoto kan bifogas i ditt familjeträd.

Sök kyrkogårdar

Finns du i närheten av en kyrkogård? Överväg att ladda ner bilder. Bor du långt från en kyrkogård kan du medverka genom att indexera foton, med andra ord lägga till namnen på gravstenarna. Besök sidan för “Spara våra gravar” och ladda ner vår app för iOS eller Android.

Vänligen ställ Dina frågor till vårt forum

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig