Resultat från vår trettonde “Spara våra gravar” veckoslut

Presenterad av Jean-Yves på 20 okt. 2022

Många av er medverkade i vår trettonde upplaga av “Spara våra gravar” veckoslut. Många tack till dig. Strålkastarljuset på detta projekt och dess deltagare världen runt.

Gravstenar och namn, datum och andra inskriptioner på dem kommer att försvinna. Detta är ofta förr hellre än senare i Europa, där fyllda kyrkogårdar hyr ut utgångna platser till nya familjer varje dag. För att spara detta nödvändiga arv och möjliggöra för var och en att lokalisera förfäders gravar, lanserade Geneanet år 2014 projektet “Spara våra gravar”. Målet? Att fotografera gravstenar och inskriptionerna på dem, sedan spara dem på online på Geneanet, där de indexeras och är gratis tillgängliga för alla. Tack vare dig har fler än 5 miljoner gravar sparats!

Eftersom vi är starkare tillsammans bad vi dig att från 14 – 16 oktober medverka i vår trettonde “Spara våra gravar” veckoslut. Tusentals av er svarade på vår vädjan och fler än 100.000 gravar från 32 länder laddades ner på Geneanet. Bravo och stort tack till alla vår medverkande!

Lista på kyrkogårdar sorterat efter land

Hade du inte tillfälle att medverka senaste veckoslutet? Inga problem, projektet fortsätter hela året. Denna sida har relevant information: https://sv.geneanet.org/en-kyrkogard-for-eftervarlden

Du kan också hemifrån medverka i arbetet med att indexera nerladdade foton från gravar, genom att välja “Gravar” i ditt samarbetsverktyg: https://sv.geneanet.org/indexation/

De medverkade i “Spara våra gravar”

Från världens alla fyra hörn fotograferade volontärer kyrkogårdar och monument som möjliggöra för alla och envar att hitta var förfäder är begravda. Här är några av dem:

Pierre-Yves Lambert, Belgien (pylambert)
Jag cyklar ofta 30 – 40 km. I mars 2021 började jag fotografera fem kyrkogårdar i provinsen Hainaut (Gerpinnes & Tournai) där mina förfäder finns begravda. liksom som personer med efternamn bland mina förfäder. Senare började ta bilder av så många gravar som jag kunde på ett antal kyrkogårdar, inkluderande insidan av kyrkor. Jag startade runt Tournai och sedan till platser inom cykelavstånd från min stad (Vilvorde), i de flamländska provinserna Brabant, Antwerpen och Östflandern. Sedan juni 2022 har jag koncentrerat mig på gravstenar i och runt kyrkor samt även krigsminnesmärken.

France Rivet, Canada (francerivet)
Under hösten 2020 upptäckte jag projektet “Spara våra gravar” var en bra möjlighet att komma förbi de restriktioner som kom av pandemin. Sedan dess är jag fast. Jag fortsätter att ta bilder och indexera dem, men vad som är viktigast för mig är kvalitetskontrollen av delstatens Québecs indexering. Jag är mycket förtjust i att kunna medverka i detta viktiga projekt och att kunna se att konstruktiva förslag om förbättrad datakvalitet tas allvarligt. Det är en riktigt bra motivation för att jag ska fortsätta spendera min tid för att det ska gagna släktforskare med länkar till eller intresse av min region.

Jaime Isidoro Leyton Zoto, Chile (jleytonzoto)
Jag hörde talas om projektet “Spara våra gravar” för två år sedan i en blogg i Geneanet. Jag hade besökt traktens kyrkogård och hittat intressant information där, men kände då inte till projektet så bra, så jag fotograferade bara gravar som jag själv hade anknytning till. Jag anser att detta projekt är mycket värdefullt. Jag bor långt från min hemtrakt och jag skulle vilja titta på gravstenarna igen. Jag tänkte att någon annan kanske skulle besöka Olmue kyrkogård i Valparaisoregionen i Chile, som jag nyligen flyttat till. Tillsammans med min fru delade vi upp kyrkogården i flera sektioner och tog fotografier rad efter rad, inledandes med den äldsta delen. Till de som vill förena sig med oss är mitt råd att anstränga sig att ta bästa möjliga foto för att underlätta för de som ska indexera.

Om du är en aktiv medverkande i projektet “Spara våra gravar” eller om du har gjort stora upptäckter på grund av det, låt oss få veta detta i kommentarsfältet, nämnande var du har tagit fotografiet.

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig