Är du släkt med Kristina Nilsson ?

Presenterad av Jean-Yves på 29 nov. 2022

Kristina Nilsson (även Christina och Christine), född 20 augusti 1843 i Vederslöv i Småland, död 22 november 1921 i Växjö, var en svensk operasångerska (sopran) med internationell karriär. Hon blev ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien 1869. Hon är begravd i ett mausoleum på Tegnérkyrkogården i Växjö.

Nilsson föddes som Christina Jonasdotter, det yngsta barnet av sex till lantbrukaren Jonas Nilsson och Stina-Cajsa Månsdotter, på gården Sjöabol (även kallad Snugge), Vederslövs socken, sydväst om Växjö. Familjen flyttade 1848 till Lövhult, några kilometer söderut längs landsvägen. Där fick Christina bidra till familjens försörjning, till att börja med som grindvakt vid stenen ”Lövhulta fåle”. Genom sin sång sparade hon ihop till en fiol. Under några år åkte hon tillsammans med sin äldste bror Nils runt på marknader och sjöng och spelade med bland annat ”Blinde Janne” från Gränna. Vid denna tid kallades hon vanligen Stina på Backen.

Familjeträd för Kristina Nilsson

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig