Ett konkret forskningsfall på vår sajt: Ivar Johanssons släktingar

Presenterad av Aliénor på 18 sep. 2023

Hur startar du släktforskning på Geneanet? Vilka sökkriterier ska du använda när du spåras dina svenska förfäder och vilka resultat på du förvänta dig? Användning av ett konkret exempel, återskapande av stamtavlan för brottaren Ivar Johansson (1903 – 1971), upptäck hur du optimerar din sökning på Geneanet och enkelt spårar din familjehistoria!

Första steget: skaffa utgångsinformation

Genom en sökning på Wikipedia får vi veta att Ivar Valentin Johansson föddes 31 januari 1903 i Kuddby församling i Sverige. Detta är startpunkten på vår släktundersökning. Vi behöver nu bekräfta denna information och få tag på namnen på hans föräldrar.

I Geneanets sökmotor anger vi därför våra första tillgängliga uppgifter:

Efternamn: Johansson
Förnamn: Ivar Valentin
Plats: Kuddby

Vi upptäcker två dokument om Ivar Valentin Johansson, som bekräftar hans födelse 31 januari 1903 i Kuddby. Sveriges födelseindex, digitaliserad och indexerad på Geneanet förser oss med för- och efternamn på hans föräldrar, Karl Peter Johansson och Regina Eleonora Lindkvist. En sektion inom Geneanet är dedicerad till efternamn, gratis att använda, medför att du kan hitta mer om namnet Lindkvist och dess geografiska spridning över tiden.

Med informationen tillhandahållna av våra första arkivdokument, kan vi fortsätta vår undersökning. Vi tittar nu efter information om giftermålet mellan Karl Peter Johansson och Regina Eleonora Lindkvist, föräldrarna till Ivar Valentin, och sökning på paret, tillgänglig för Premiumanvändare av vår sajt, kommer att vara mycket användbar för detta.

Andra steget: bekräfta basinformation i familjeträdet

Vi konstaterade i vår inledande undersökning att efternamnet Lindkvist ibland var felstavat i arkivuppgifter. För att undvika risken att missa vissa resultat och eftersom förnamnen Regina Eleonora är ganska unikt, kan vi försöka utesluta namnet Lindkvist i vår sökmotor. För att undvika missade resultat, kan Geneanets Premiumanvändare också utnyttja möjligheten med jokertecken under deras sökning (ange ”?” för att ersätta en bokstav och ”*” för att ersätta flera bokstäver). I vissa dokument är efternamnet förkortat; för att hitta Larsdotter behöver du därför ange Lars*r, till exempel.

Låt oss återvända till vår släktforskning. Vi gör följande förfrågan:

Efternamn: Johansson
Förnamn: Karl Peter
Hustruns förnamn: Regina Eleonora

Vi hittar deras giftermål i Svenskt äktenskapsregister till 19 december 1897 i Stockholm. Med samma sökning hittar vi också födelsedatum för deras övriga barn.

Tredje steget: gå tillbaka till föregående generationer

De två arkivdokument som vi tidigare hittat visar födelsedatum för makarna underlättar påföljande forskning. Vi vet att Regina Eleonora föddes 7 september 1875, vilket gör att vi kan lansera följande sökning:

Efternamn: Lindkvist
Förnamn: Regina Eleonora
Händelse: Födelse 7 september 1875

Om du inte vet exakt datum för en händelse, är det möjligt att söka inom en tidsperiod. Här hade vi kunnat i händelsefältet angett ”född mellan 1870 och 1880”till exempel.

Svenskt födelseindex förser oss med Regins Eleonora Lindkvists födelseplats, Svennevad, samt för- och efternamn till hennes föräldrar, Karl Peter Lindkvist och Lovas Albertina Allard. Hon nämns också i familjeträdet på Geneanet tillhörande medlemmarna yhellman och axevik, gratis tillgängliga på vår sajt, som ger oss ett antal ledtrådar om hennes förfäder på mödernet.

Fjärde steget: bygg din släktforskning

Vi har nu all nödvändig information för att fortsätta denna släktforskning och du har alla nycklar till att kunna lansera din egen forskning på Geneanet. Akta dig för homonymer eftersom de kan vara många och missledande: fortsätt från dokument till dokument genom att göra korsvisa kontroller av din information, så att du säker på att du tillfogar rätt saker till ditt träd.

Som komplement till register för födelse, äktenskap och dödsfall finns en annan samling tillgänglig på Geneanet ”utvalda indexerade husförhörslängder”. Här hittar du husförhörslängder, kyrkoregister, för länen Värmland, Älvsborg och Kalmar under åren 1880 till 1893. Dessa register är utmärkta för att hitta familjesammanfattning under denna tidsperiod.

Med Geneanet är det möjligt att steg för steg gå tillbaka genom generationerna för att upptäcka din familjehistoria. De åtskilliga kriterierna i våra sökmotorer medför att du kan hitta miljontals arkivdokument och familjeträd, som du själv kan använda i din släktforskning.

Den första generation för brottaren Ivar Johanssons familjeträd finns nu tillgängligt på Geneastar. Tveka inte att kontakta oss om du hittar information som kan berika det och berätta för oss i kommentarerna och du skulle vilja läsa andra praktiska släktforskningsfall på vår blogg.


Rekommenderade länkar på detta tema:

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig