Fira kungens jubileum med huset Bernadottes familjeträd

Presenterad av Sean Daly på 11 sep. 2023
Karl XIV Johan

15 september kommer kung Carl XVI Gustaf att fira 50 år på den svenska tronen. För att markera denna händelse, har släktforskare och medborgare sökt genom Geneanets arkiv över hela Frankrike för en speciell överraskningspresent: okända dokument om kungens förfader, Jean-Baptiste Bernadotte. Besök vårt träd för att se dessa fascinerande dokument.

Jean-Baptiste Bernadotte var en större än livet figur vars biografi liknar en saga. Han undkom det lugna borgerliga livet hos sina föräldrar in e liten stad i sydvästra Frankrike för att bli soldat… som en man med exceptionellt mod och förmåga och trots inget adligt blod steg genom graderna under revolutionen för att slutligen bli marskalk under Napoleon. Han gifte sig med Napoleons tidigare fästmö Desideria Clary; han blev krigsminister, han stödde inte Napoleons kupp; inledningsvis litade Napoleon på honom, men såg honom som en rival. Bernadotte skickades till Louisiana som guvernör och sedan till Washington som ambassadör; men ödet ville annorlunda eftersom Louisiana såldes, fördubblande USAs storlek. År 1810 valdes han som tronarvinge till den åldrige kungen av Sverige och inledningsvis stöttande Napoleons politik, men när Napoleon invaderade svenska besättningar i Pommern, i intressekonflikten valde Benadotter att stödja sitt nya land och förenade sig i koalitionen mot kejsaren. Efter Karl XIII död 1818 blev Bernadotte Karl XIV Johan och grundade huset Bernadotte, den svenska kungafamiljen.

En överraskningspresent

På Geneanet tyckte vi att det var passande att ära kung Carl XVI Gustaf denna vecka med ett familjeträd om hans förfäder. Emellertid bortom datum och platser för födelse, äktenskap och dödsfall, tyckte v att vi genom vår expertis i fransk släktforskning kunde gräva fram nya dokument om hans franska rötter…och vi hade rätt.

Jean-Baptiste Bernadotte värvade sig i armen som menig soldat vid 17 års ålder. Nr 399 i rullan…. och han steg till att bli marskalk! Under sin långa militära karriär, uppskattades Bernadotte av den civila omgivningen för sin strikta disciplin inom sina trupper och han hade stort intresse för militärsjukhus för sårade.
Bernadottes fru Desideria var tidigare Napoleon Bonapartes fästmö; Napoleons bror gifte sig med Desiderias syster. Fyra medlemmar av familjen Bonaparte skrev under Bernadotte och Desiderias äktenskapskontrakt. Desideria behöll total kontroll över sina finanser och övriga tillgångar, ovanligt för denna tid.

Under sommaren ha släktforskare på Geneanet och medlemmar i Geneanet har sökt genom arkiv i Frankrike för att kunna presentera skannade fascinerande dokument från Bernadottes liv. Några av dessa skanningar är nya och har inte tidigare publicerats. Vi vill tacka samfundet i Geneanet och arkivarier för dessa databaser för deras hjälp i detta projekt.

  • Archives Nationales, Paris
  • Archives Nationales, Pierreffite-sur-Seine
  • Archives du Services Historique de la Défense, Vincennes
  • Archives départementales des Hauts-de-Seine
  • Archives départementales des Pyrénées-Atlantiques
Den kungliga familjen är avbildad under ett porträtt av Karl XIV Johan, tidigare Jean-Baptiste Bernadotte. Kung Carl XVI Gustaf är sjätte generationens ättling till grundaren av huset Bernadotte. Copyright Linda Broström/The Royal Court of Sweden
Timeline of the Geneanet Bernadotte Project

Varje familj har en historia! Upptäck din med Geneanets databas med ler än 130 miljoner indexerade personer från Sverige.


Rekommenderade länkar på detta tema:

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig