Geneanets DNA: hur göra en backup av dina data

Presenterad av Jean-Yves på 20 nov. 2023

Den 20 december kommer hela Geneanets DNA-sektion på vår sajt att permanent tas bort. För att kunna ta en backup på analyserna av dina DNA-matchningar, inbjuder vi dig att innan detta datum ladda ner listan på DNA-släktingar (inklusive dina noteringar) och data rörande matchande kromosomsegment på dina släktingar. Så här gör du.

I DNA-menyn, klicka på “Visa DNA-matchningar“. Du kan exportera hela listan på upptäckta släktingar eller filtrera denna lista för att bara se de mest relevanta matchningarna. För att göra detta klicka knappen “Filter” uppe till höger, välj sedan kriterier och bekräfta. Till exempel kan du begränsa till släktingar med åtminstone ett segment större än 10 cM och med minst ett segment bestående av fler än 1000 SNP.

Nästa, skrolla till vänster nederdel på din matchningslista och klicka på “Exportera till CSV-filformat”. Du kommer att ha två val, klickande på endera kommer att påbörja nerladdning.

Varje fil kommer att kopieras till din dator och du kommer att kunna läsa dem närhelst du så önskar med ett kalkylark (Excel, LibreOffice Calc, etc). Om du önskar behålla dessa data över en lägre tid var säker på att spara dem på en säker plats, eftersom det inte kommer att vara möjligt att ladda ner dessa filer efter den permanenta stängningen av Geneanet-DNA 20 december 2023. Om du har laddat ner fler än en DNA-fil till Geneanet DNA, måste du exportera CSV-filer för var och en av dem.

Innan borttagandet av Geneanet DNA (Lär dig mer), kom ihåg att också notera haplopgrupper (spårade av 23and Me DNA-filer och senare filer från Ancestry och MyHeritage). De visas på din “instrumentbräda”, tillgänglig från menyn “Geneanet DNA hemsida

Vi är ledsna över att stänga detta kapitel i Geneanets historia, men är angelägna att skriva nästa kapitel med dig. Tack för din lojalitet.

Hjärtligt välkommen att kommentera alla de fantastiska upptäckter du gjort med Geneanet DNA!