Geneanet uppgift: att göra släktforskning tillgängligt för alla!

Presenterad av Jean-Yves på 2 jan. 2024

När det nya året börjar, vill vi påminna dig om Geneanets grundläggande principer och berätta om nyårsresolutionen för 2024.

Ända sedan grundandet år 1996 har Geneanet alltid sökt visa länken som förenar oss genom att göra det möjligt för alla upptäcka och dela med sig av sin släktforskning och mer generellt sin familjehistoria. Från denna ambition utvecklades principen om samfund, ömsesidig hjälp och delning så kära för Geneanet likaväl som våra tre grundpelare: medverkan, samarbete och freemium. Låt oss titta tillsammans hur Geneanet strävar efter att på daglig basis göra släktforskning tillgängligt för alla.

Tillgång till genealogiska källdokument tack vare vår syn på samarbete.

För att upptäcka din familjehistoria behöver du tillgång till källdokument som registrerade händelsen och möjligheten att lätt hitta förfäder i dem. Detta är skälet att Geneanet sedan vår tillblivelse har skapat åtskilliga partnerskap med arkiv samt stöttat och koordinerat ett flertal otal projekt rörande digitalisering i samverkan liksom projekt rörande digitalisering av vitala uppgifter.

År 2023 var ett fruktbart år ur denna synpunkt, med slutförandet ett antal långvariga projekt såsom digitalisering av förmyndarskapsregistret i Pars, digitalisering och indexering av miljontals register hos Notarius Publicus, indexering av franska äktenskap under 1800-talet, Moskva-filerna, mönstringsrullor av Napoleons soldater, spanska röstlängder, för inte glömma vårt projekt ”Spara våra gravar” som har passerat 6 miljoner fotograferade och indexerade gravar. Totalt har 32 miljoner personer indexerats på Geneanet genom dessa unika samarbetsprojekt, tack vare ett gediget arbete som mobiliserat 35.000 människor.

Bäst av allt, frukten av dessa projekt är gratis tillgängliga för alla enligt den väsentliga principen som är specifik för Geneanet: allt som tillhandahålles av medlemmar är gratis tillgänglig för alla andra medlemmar i Geneanet. Vi hyllar engagemanget hos alla som medverkat i dessa samarbetsprojekt, antingen genom digitalisering eller i indexeringen av dessa exklusiva samlingar. Låt oss innerligt tacka alla medverkande i dessa projekt för deras värdefulla medverkan. Du medverkar i vårt mål att demokratisera släktforskning och upptäcka folks rötter,

Vi har några sköna överraskningar för dig under 2024. Speciellt kommer vi att lansera ett nytt storskaligt indexeringsprojekt i samarbetsform inom några veckor, vilket vi hoppas upphetsar dig lika mycket som oss.

Tillgång till släktforskningskällor genom partnerskap.

Att göra släktforskning tillgängligt medför också att Geneanet har miljontals besökare, ibland bara av nyfikenhet, att utan specifik kunskap lätt kunna hitta information om sin familj genom att bara söka på namn. Detta innebär en snabb indexering av miljoner uppgifter från hela världen. Tack vare våra åtskilliga partnerskap (släktforskningsorganisationer, samlingar av dödsrunor, bibliotek) har vi berikat våra databaser med åtskilliga hundratals miljoner personer över Europa, speciellt i Frankrike, Sverige, Norge, Finland, Österrike, Ungern, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland, Litauen, Belgien och Nederländerna för att bara nämna några. Ett otal uppgifter erbjuds under 2023 gratis för medlemmar i Premium.

Förenklad tillgång till vår sajt

Tillgänglighet rimmar med enkelhet. Medan vi fortsätter fler och fler arkivresurser för att berika vår forskning vill vi även göra vår sajt ännu mer användarvänlig och lätt tillgänglig till så många personer som möjligt. Detta kommer inte ske över en natt eftersom vi vill inkludera dig när dessa förändringar sker. Vi kommer att arbeta i små steg, ta hand om varje steg för att lyssna på kommentarer från alla de som på daglig basis håller Geneanet gående.

Under 2023 har vi sett stora framsteg för vår sajt, inledd med nydesign av sökresultaten, den nya presentationen av tips och ”Sök efter släktingar”. Den kraftiga ökningen av användandet av dessa sidor visar hur dessa förändringar har motsvarat dina förväntningar.

2023 has seen great progress on our site, starting with the redesign of search results, the new presentation of hints and the Search for Relatives feature. The steep increases in use of these pages show how these changes have met your expectations.

Ett omfattande gratiserbjudande tack vare Premium

Att göra släktforskning tillgängligt för alla är framför allt att tillåta var och en som är nyfiken på sitt ursprung vad helst det innebär, kunna få upptäcka och dela med sig av sin familjehistoria.

Det är med detta i minne som Geneanet erbjuder oslagbart sortiment av gratis service. Du kan skapa ditt familjeträd med obegränsad storlek gratis. Du kan nå miljarder uppgifter gratis: familjeträd, index nerladdade av volontärer, gravar, register på nätet, gamla vykort etc. Du kan hitta historien om både för- och efternamn gratis.

Emellertid är det viktig att inse att detta enorma gratiserbjudande, unikt inom släktforskningen, har en kostnad. Även om de kvinnor och män som gör Geneanet till vad det är och passionerade släktforskare och att delge familjehistorier, så är Geneanet ett bolag med anställda, lokaler, datorservice och så vidare, med 95% av intäkterna från Premiumprenumerationer.

Sedan vår start, har vår modell varit den samma och har inte ändrats: genom sin prenumeration har Premiummedlemmar medgett för Geneanet att utveckla och fortsätta erbjuda service och data tillgängliga för alla. Detta är det som gör Geneanet starkt och unikt. Detta är ambitionen som vi fortsatt följer får vår sajt, för din sajt.

Genom att bli Premiummedlem får du inte bara fördelen med priviligierad tillgång till avancerade möjligheter och exklusiva resurser utan även unik och effektiv service. Du bidrar också till det kontinuerliga förbättrandet av sajten och utveckling av nya möjligheter för alla. Din prenumeration är viktig för att möjliggöra för oss att erbjuda mer användarvänliga, intuitiva och berikande användarerfarenheter.

Under det kommande året, låt oss ta ytterligare ett steg mot demokratisering av släktforskning, mot ett Geneanet för alla där varje släktforskare, antingen nybörjare och van, hittar sin plats och svaren på sina frågor. Ditt bidrag som Premiummedlem är mer än prenumeration. Det är en handling för att stödja en viktig sak som är viktig för oss: bevarandet och hyllandet av vår delade historia.

Vi verkligen tackar dig för ditt förtroende och fortsatta stöd. Låt oss tillsammans fortsätta att göra Geneanet inte bara till en sajt, utan en sammanslutning där varje släkthistoria hittar sin röst och dess eko.

Förnya eller prenumerera på Geneanet Premium

Uppdaterad 20 januari 2024

Många medlemmar har reagerat på vår blogg. Tack så mycket för Din återkoppling.

Vänligen notera att om Du har frågor, är det bäst att ställa dem i Geneanets forum (meny Forum), och Du kommer att snabbare och mer effektivt svar.

Några av Era kommentarer har uppmuntrat oss att dela med oss av ytterligare information.

Pålitligheten för träddata

Några medlemmar har klagat på den dåliga kvaliteten hos några familjeträd på Geneanet, som ibland är uppbyggda genom att sammanställa uppgifter från andra släktforskare utan att citera deras källa. Några har föreslagit krav att källan anges. Andra vill ha källfria träd ska tas bort. Detta ärende är stort och komplext. Vi kommer att diskutera i framtiden, för att påminna oss om alla de verktyg och metoder som finns tillgängliga för oss när vi bygger ditt pålitliga släktträd, men också för att “utvärdera” kvaliteten på familjeträdet som du tittar på.

Balansen mellan gratis och Premiumdelarna av sajten.

Vi har medlemmar som använder sajten gratis och känner att Premium inte tillför mycket.

Inför varje ny datasamling måste vi noga överväga mellan att erbjuda alla eller bara för medlemmar i Premium.

När det gäller visning av datasamlingar är valet inte permanent. Emellertid gör vi ibland Premiumvisningar gratis. Tidigare har vi tagit bort reklam vilken var en reguljär inkomstkälla för oss. På senaste tiden, har vi gjort några av möjligheterna på Premium tillgängliga för alla medlemmar, såsom konsistenskontrol, sök via par i alla register samt sök på händelse.

Angående innehållet är vår regel enkel: innehåll tillhandahållet av våra partners (mestadels reserverade för deras medlemmar och kunder) är reserverade för Premiummedlemmar. Motsatt detta, allt innehåll delat av Geneanets medlemmar är gratis tillgängligt för alla.

Vi vill också passa på att tacka alla som delar med sig av sina familjeträd, sina foton, sina dokument eller medverkar gemensamt i indexering. Vi vill också tacka Geneanets team som utvecklar och driver dessa projekt med hängivenhet.

Allt detta gratisinnehåll är möjliggjort tack vare Din medverkan och den friktionsfria skötseln som säkerställs med stöd av Premiums prenumeranter.

Premium prenumeration och bidragsgivande

Några medlemmar tycker att de skulle ha gratis tillgång till Geneanet Premium när de bidrar till sajten.

Detta är en idé vid första tanken. För det första är även Premiummedlemmar bidragande om det inte fanns några medlemmar i Premium, så fanns inte Geneanet.

Dessutom, en medlem som kopierar från ett existerande träd eller register kan anses om bidragande. Det skulle kunna ske med konsekvenser för kvaliteten på data och andan av gemensam hjälp och delande som är så viktig för Geneanet.

Geneanet utan Premium eller Geneanet enbart med betalad prenumeration?

En medlem berättade för oss att han föredrog att Geneanet var en sajt med reklam, färre val och service, men totalt gratis.

Med en sådan modell skulle gratisdelen troligen vara mindre och tröttsam med annonser överallt och en begränsad teknisk infrastruktur. Vår existerande modell ger oss friheten att första och främst tjäna våra medlemmar och utan beroende av reklam som kan vara oförutsägbar.

Ett annat förslag är att vi skulle låta alla medlemmar betala en billig prenumerationsavgift.

Detta skulle gå mot modellen med en gratis och öppen sajt.

Vi tar vår “Frimium”-modell seriöst och är stolta över alla medlemmar, antingen de är Premium, bidragsgivare eller bara användare. Vi är stolta att välkomna hela samhället med dess mångfald och för att dela med sig av en gemensam syn på släktforskning.

Geneanet är inte bara ett bolag med anställd personal som hanterar en webbsajt med sina “kunder”. Det är ett extraordinärt samhälle med personer som varje dag nyttjar hjälp av varandra och delar med sig och medverkar i ett antal samarbetsprojekt.

Förnya eller prenumerera på Geneanet Premium

Bland de inlägg vi har fått, visar detta från Laura Edwards uttrycka hur mycket tycker:

“Jag hittade Geneanet och tecknade mig för ett gratiskonto omkring 2008. Sedan under 2009 tog jag steget och uppgraderade till “betalt medlemskap” (innan det blev Premium). Geneanet blir hela tiden bättre. Över åren har de lagt till dokument, index, sökbara gamla franska tidningar, historiska artiklar och otaliga andra resurser. Jag har hittat franska förfäder, hjälp att följa spår, hjälp på forum, nätverkande och kopplats till franska släktforskare. Dessa släktforskare har varit en ovärderlig hjälp för mig. (De hjälpte mig att hitta uppgifter, översättningar, förstå tidiga kyrkoregister, förståelse för tidens olika skrivsätt etc). Jag rekommenderar verkligen Geneanet. Ett medlemskap i Premium är riktigt ekonomiskt och värd varje korona. Jag kommer att fortsätta förnya mitt medlemskap år efter år.”

Notering: Tveka inte att ge oss Dina rekommendationer i kommentarsfältet nedan!

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig