Kvinnor inom vetenskapen är i rampljuset på Geneanet!

Presenterad av Jean-Yves på 5 feb. 2024

För att fira Internationella kvinnodagen inbjuds du att upptäcka stamtavlor för några berömda kvinnliga vetenskapare världen över. Du kan kanske vara släkt med några av dem!
 
 
 

Émilie du Châtelet (1706-1749)
Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, Marquise du Châtelet, var en kvinnlig matematik, fysiker och författare. En person i upplysningstiden, var hon känd för sin franska översättning av Isaac Newtons Principia Mathematica.
Eva Ekeblad (1724-1786)
Född Eva de la Gardie 10 juli 1724 i Stockholm. Grevinnan Eva Ekeblad var den första kvinnliga ledamoten i Kungliga Vetenskapsakademien år 1748. Hon är känd för att ha upptäckt hur man gjorde alkohol från potatis.
Ada Lovelace (1815-1852)
Augusta Ada King, grevinna av Lovelace, född Byron, var en engelsk matematiker och en pionjär inom datavetenskap. Hon är känd som den första programmeraren i historien och tack vare hennes arbete på en förlaga till datorn Charles Babbages analytiska maskin.
Isala Van Diest (1842-1916)
Anne Catherine Albertine Isala Van Diest, född 7 maj 1842 i Louvain var den första kvinnliga läkaren i Belgien och den första kvinnliga akademikern.
Florence Bascom (1862-1945)
Hon föddes 14 jul 1862 i Williamstown i Massachusetts och var en amerikansk geolog. Hon är känd för att vara den andra kvinnan som fick en doktorsgrad i Geologi och för att vara de första kvinnan som anställdes för att göra en geologisk undersökning i USA år 1896.
Marie Curie (1867-1934)
Maria Salomea Skłodowska, född 7 november 1867 i Warszawa, var en polsk fysiker och kemist, naturaliserad franska. Hon är den första kvinnan att få Nobelpris (Fysik 1903) och den enda kvinnan att få ett andra Nobelpris (i Kemi) 1911.
Grace Hopper (1906-1992)
Amerikansk datavetenskapare och konteramiral i amerikanska flottan, var Grace Murray Hopper, född 9 december 1906 i New York, den som utvecklade den första datakompilatorn år 1951 och dataspråket COBOL år 1959.
Katherine Johnson (1918-2020)
Katherine Coleman Goble Johnson var en amerikansk matematik och rymdingenjör. Hon arbetade åtskilliga årtionden på NASA, speciellt på Mercuryprogrammet och Apollo 11.
Rosalind Franklin (1920-1958)
En brittisk kemist född 25 juli 1920 i Notting Hill i London, var Rosalind Franklin en pionjär inom molekylär biologi. Hennes arbete var bidragande till upptäckten av dubbel helixstrukturen för DNA.
Sally Ride (1951-2012)
Amerikansk astrofysikern och astronauten Sally Ride, var född 26 maj 1951 i Los Angeles. År 1983 blev hon den första amerikanskan och tredje kvinnan i rymden. Hon är även den yngsta amerikanska astronauten.

På Geneanet hittar du också stamtavlor för brittiska kemisten Dorothy Crowfoot Hodgkin (1910-1994), den franska fysikern och matematikern Cécile DeWitt-Morette (1922 – 2017), den brittiska etologen och antropologen Jane Goodall (1934- ) och den spanska botanisten Maria Àngels Cardona i Florit (1940 – 1991).

Om du har ett familjeträd på Geneanet, upptäck dina familjeband med dessa berömda kvinnliga vetenskapare med bara några få klick. För att göra detta gå till menyn “Samhälle > Sök släktskap” under Relationer välj “Med Geneastars berömda personer”.

Om du redan har undersökt stamtavlan för en celebritet, kan också föreslå att lägga till detta till Geneastar. För att föra detta måste personen ha en sida på Wikipedia, ett porträtt (foto, målning eller gravyr) och familjeträdet måste vara minst generationer för anfader för minst en gren.

Lyckliga upptäckter!

Visa berömda vetenskapare på Geneastar

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig