Marie Marvingt, farornas brud

Presenterad av Jean-Yves på 6 mars 2024

8 mars är Internationella kvinnodagen och denna vecka vill vi berätta om en banbrytande superkvinna som är bortglömd idag: sportare, pilot och flygmedicinare. Marie Marvingt, farornas brud.

Marie Félicie Elisabeth Marvingt, föddes 20 februari 1875 i Aurillac, en liten stad i regionen Auverge i Frankrike. Hennes föräldrar Felix och Elisabeth, som bott i Metz i regionen Moselle i Lorraine, hade förlorat tre manliga spädbarn innan fransk-tyska kriget 1870; de flydde undan tysk ockupation och slog sig temporärt ner i Auvergne. När Marie var fem år, återvände familjen, nu inkluderande lillebroder Eugène, till Metz. Marie lärde sig tyska i skolan, medan familjen talade franska hemma. Felix, som var brevbärare älskade sport, uppmuntrade Marie att lära sig simma som barn och snart utövade pappan och pojkflickan åtskilliga sporter tillsammans, från biljard och boxning till jakt och fiske.

Avgörande i Nancy, Lorraine

Efter att Maries mamma Elisabeth dött år 1889, flyttade Felix med barnen Marie och Eugène till Nancy i Lorraine på den franska sidan gränsen, där Marie skulle leva största delen av sitt liv. Eugène var sjuklig och Marie ägnade sig intensivt åt sport, lärande sig att hantera hästar och gymnastik inkluderande lindansande (på cirkus, där hon också lärde sig jonglering samt att spå i händerna), träffsäkerhet, tennis, judo, rodd, golf, rullskridskor, bågskytte, kanotning, segling, motorbåtsåkande, dykning, hockey, polo och vattenpolo, bergsklättring och andra sporter. Hon var förtjust i tävlandet. Hon gillade speciellt cykling, vilket hon höll på med hela livet. Det rapporteras att hon cyklade till Neapel för att titta på ett utbrott från Vesuvius. När Eugène dött år 1897 kom Marie och hennes far at bli ännu mer knutna till sin kärlek för sport. Marie studerade litteratur, medicin och juridik och blev sjuksköterska och assistent till kirurgen. Hon lärde sig andra språk och skrev poesi. Det var vid denna tid hon bestämde sig för att inte gifta sig och skaffa barn. ”Jag kommer helt enkelt att vara fröken”, sa hon en gång och ”Jag tror inte att en man skulle kunna stå ut med mig en längre tid. Jag är mer intresserad av bergsklättring än av att diska”.

Detta vykort talar inte om vem som hoppas, men det rapporterades vid denna tid (ca 1910) att vara Marie Marvingt. Le Lioran var och är en populär skidort i regionen Auvergne.

En superkvinna inom sporten

År 1889 fick Marie sitt körkort och körde ånglokomotiv och ångbåtar med tillstånd. År 1901 var hon för första gången passagerare i en ballongflygning, flygande solo år 1907. År 1904, deltog hon i sitt första långa cykellopp, från Nancy till Bordeaux; följande år från Nancy till Milano korsande Alperna; året därefter förbjöds hon som kvinna att delta i Tour de France, så hon deltog inofficiellt. År 1903, stöttad av medlemmar i familjen Payot, klättrade hon upp på Dent du Géant (Jättens tand), följt av Aiguille du Grépon (Grépons nål) och ett antal andra toppar i Alperna, inklusive Jungfrau och Wetterhorn i Schweiz. År 1906 tävlingssimmade hon 12 km i Seine genom Paris och påföljande år vann ett 20 km lopp i Toulouse. Hon utforskade grottor och njöt av segling på land; hon fäktade och sköt, vinnande en medalj 1907 med en Flobert militärkarbin. Från 1908 vann hon tävlingar i Chamonix och Ballon d’Alsace i skidåkning (längdåkning, störtlopp, backhoppning) skridskoåkning och konståkning, rodel och bobsleigh, vinnande totalt 20 medaljer. År 1909 krossade hon Engelska kanalen med sin ballong “L’Etoile Filante” (Den skjutande stjärnan) med en passagerare – näta förlorande livet i den 14 timmar långa trippen – och gjorde det igen senare från Nederländerna. Inom nästan allt hon försökte sig på, var hon duktig, vinnande priser, utmärkelse och medaljer. År 1910 tilldelades hon en speciell guldmedalj för ”Excellens inom alla sporter”, av den franska sportakademien, den första och enda som någonsin fått denna utmärkelse.

Kapten Paul Echeman var en nära vän till Marie Marvingt och de delade passion för flygning och sport, ofta tillsammans i Chamonix. Han dog av en hjärnskada han ådrog sig efter en kraschlandning 14 maj 1912.
Marie Marvingt förbereder sig för avfärd i sin ballong ”La Lorraine” från Nancys kapplöpningsbana 26 juni 1910, mindre än ett år efter att framgångsrikt korsat Engelska kanalen.
Antoniette var ett spensligt och graciöst envingat flygplan…som tog livet av ett antal piloter under de hårda åren för flyget innan första världskriget. Vällärd av Hubert Latham, som hon beundrade, flög hon, såväl som andra Antoniettpiloter, hundratals gånger under två år utan större missöden. Hon kraschade två gånger, men båda gångerna var hon snabbt uppe i luften igen.
Marie lärde sig flygning av Hubert Latham, som två gånger försökte att krossa Engelska kanalen år 1909 i sin Antoientte och vid båda tillfällen fick han nödlanda på grund av bränsleproblem. Sex dagar efter Lathams andra försök lyckades Louis Blériot. Från Geneanets fantastiska vykortssamling – tack till fjchmeyer.
Marie Marvingt var omtyckt och respekterad av sina samtida piloter för sin energi, mod, kompetens och entusiasm. Detta foto från november 1910 togs minuter efter att hon satt rekord på 53 minuter för kvinnor för tid i luften, en bedrift under den tid då ett flygplan kunde kollapsa under färd. Detta rekord slogs var tio dagar senare av den belgiska piloten Hélène Dutrieu flygande en Farman.

Marie blir pilot

I september 1909, var Marie förtjust i att få flyga i ett flygplan för första gången som passagerare till Roger Summer och beslöt sig direkt för att bli pilot. Hon lärde sig flyga på en Antoniette med Hubert Latham, som två gånger försökte att korsa Engelska kanalen denna sommar (men blev slagen av Louis Blériot dagen efter sin andra krasch). Antoinetten, konstruerad av Léon Lavavasseur och namngiven efter hans dotter var en smäcker och graciöst envingat flygplan styrt med ett tungrott system hjul. Eftersom det var svårfluget omkom ett antal piloter inkluderande Jules Hauvette-Michelin (Gabriel Hauvette) and Charles Wachter. Marie fick licens nr 281 i november 1910, the tredje kvinnan i Frankrike och världen att göra detta, och en vecka senare vann hon sin första Coupe Feminaför en 53 minuters flygning. I december 1910 skrev hon ”Hur underbart det är att vara fågel!”.

Marie i sin älskade Antoinette, ett speciellt svårt flygplan att flyga.

”Flygsporten, enligt min mening, tar fram människans högst förmåga. I närvaron av luft, precis som för sjön, möter man den starkaste karaktären, det mest stoiska modet. Det som stiger upp vet aldrig om de kommer att återvända levande och denna konstanta vision av fara och möjligt dödsfall tar oftast fram det bästa i oss”

Marie Marvingt, 1913.

Marie Marvingt kraschade två gånger, den första gången två år efter att hon börjat flyga, men båda gångerna var hon snabbt tillbaka i luften. Hon hade flugit hundratals flygningar utan missöden och hade även provat världens första flygsimulator, en modell av en Antoinette med dessa komplicerade system med tvåhjuls kontrollsystem, cockpiten en halv tunna. Efter 1912 gick Marie från att flyga Antoinette till Deperdussin och ibland sjöflygplan efter kriget fram till 1936.

Konceptet med flygande ambulans

Även innan kriget började tyckte Marie – som sjuksköterska och pilot – att flygplan kunde användas för medicinsk evakuering. I dessa tider innan helikoptern, kunde vilket fät som helst användas som landningsbana. År 1913 rekryterade hon ingenjören och desginern Louis Béchereau vid Société de Production des Aéroplanes Deperdussin (SPAD), att utveckla en flygambulans kallad Paul Echeman, en nära vän som dog i en krasch i samband med landning året innan. Olyckligtvis sänktes projektet eftersom Armand Deperdussin arresterades för förskingring i augusti detta år. Under Béchereaus ledning producerade SPAD ett antal lyckade krigsflygplan.

4 juli 1917 a den amerikanske generalen Pershing ner en krans på graven för markisen de Lafayette vid den lilla kyrkogården Picpus i Paris. Marie medverkade och var glad att träffa Eugene Bullars, den första afro-amerikanska krisflygaren.
Marie var sjuksköterska och kirurgens assistent i Nancy under kriget och under en natt sprang från sin avdelning för att titta på en zeppelinare som missade sjukhuset med en bomb.

Överdrift?

Maries erfarenheter var så varierande och så häpnadsväckande och ovanligt att pressen kallade henne ”Farans fästmö”. Det är inte förvånande att pressen alltför ofta överdrev hennes prestationer eller fick felaktiga fakta. Speciellt är det tvivel om vissa spridda upprepade historier frånförsta världskriget. Vad som är odiskutabelt är att hon var sjuksköterska i Nancy, att hennes sjukhus bombades av en zeppelinare, lyckligtvis utan förluster; att hon konstruerade en tandemcykel med bår emellan för att frakta sårade. Slogs hon verkligen, utklädd till man, i skyttegravarna? Det sägs att en löjtnant under marskalk Foch underlättade detta äventyr. Det är sant att hon var en duktig skytt, men varje soldat vet att enhetens läkare undersöker varje nykomling. Är det sant att hon vikarierade för en sjuk bombsoldat och släppte en bomb på det tyska flygfältet i Metz-Frescaty? Det är inte otänkbart att hon hade tillträde till flygfältet eftersom hon var en berömd pilot och som journalist (för ”L’Eclair del’Est” och andra titlar, ofta användande pseudonymen ”Myriel” oh som en personlig vän till marskalk Foch; inte heller är det omöjligt att hon flög bombplan, med tanke på hämnd för hennes bombade sjukhus i Nancy. Det finns emellertid inga bevis vi kunnat hitta att hon fått Krigskorset efter händelsen. Marskalk Foch skickade hennes till den italienska sektorn med pass för säker lejd för att följa en alpin enhet.

Marie bodde en tid i Marocko efter kriget och reste genom Afrika och Mellanöstern så väl som Europa, Nord- och Sydamerika och Indien. I denna bild möter hon en kvinna i Istanbul efter att ha hållit ett tal om kvinnor inom flyget. Révue Aéronautique de France, januari 1931.
Denna minnesstämpel gavs ut för den Första Internationella kongressen för flygmedicin år 1929. Marie Marvingt var en av organisatörerna.

Efterkrigstiden: Marie blir konferenstalare

Flygandet ändrades under kriget. De primitiva, sköra maskinerna från perioden innan kriget förvandlades till robusta maskiner. Det fanns en mängd piloter men ingen marknad som kunde stötta dem. Marie flög sällan efter kriget och istället återuppfann hon sig själv som konferenstalare, talande om flygning, sport, kvinnans roll i samhället och andra dagsaktuella frågor, ofta till kvinnliga åhörare. Hon bodde i Marocko under denna tid och talade i skolor och konstruerade metallskidor avsedda för användning på sand, senare accepterade av franska flygvapnet. Marie turnerade i Afrika. Europa och Nordamerika (år 1935 och 1937), inspirerande generationer av unga kvinnor. Varhelst hon reste, talade hon om flygmedicin.

Marie Marvint, från den första generationen av kvinnliga piloter, och Amelia Earhart, satte sina egna rekord, beundrade varandra. Detta foto togs 1935 efter att Marie talat på US National Aeronautical Association i Chicago. När Amelia försvann över Stilla Havet 1937, skrev Marie ett gripande lovtal ”De to som gått sedan Amelia Earhart och hennes medresenär försvann har för mig, ett av de mest gripande dramer som jag genomlevt”.
Marie förärades med en Riddare (Chevalier) inom Hederslegionen år 1933, befordrad till officer år 1949, Detta officersförordnande nämner erfarenheter under första världskriget, emellertid har vi olyckligtvis inte kunnat hitta bevis på detta.

Frankrikes högsta utmärkelse: Hederslegionen

År 1934 erhöll Marie medalj som Riddare i Hederslegionen och blev år 1949 befordrad till officer.

Andra världskriget

När kriget åter igen kom till Frankrike flydde Marie och grundade ett rehabiliteringshem för flygare utskrivna från sjukhus, “Le Repos des Ailes” (Vingars vila) i Sainte-Alvère, Dordogne.

Marie Marvingt är ihågkommen av invånarna i Nancy, hennes livslånga hemstad; barnen på50-talet kommer ihåg den outtröttliga gamla damen körande runt på sin cykel.
Marie Marvingt lärde sig flyga helikopter år 1955. Hon dog innan hon kunde få sin licens.

Efterkrigstiden

Under senare år kämpade Marie för att överleva i Nancy. Hon arbetade som sjuksköterska och hade en liten pension från sitt arbete som journalist. Hon hade det spatiösa familjehemmet ensam och förblev oberoende, cyklande varhelst hon skulle ta sig. År 1954 fick Marie det tyska de la Meurthepriset. Det sägs att det amerikanska flygvapnet erbjöd henne en flygning i ett tvåsitsigt jetplan år 1955.hon blev intresserad av att köra helikopter och år 1961 cyklade hon under 6 dagar till Paris på sin älskade ”Zéphyrine”!

Vid 86 års ålder tog Marie en sista lång resa från Nancy, hon färdades 10 timmar per dag under 6 dagar, inklusive en rast varannan timma och middag och övernattning erbjudna av skräckslagna värdar. Här färdas hon på Place de la Madeleine i Paris.
År 2004 gv franska postverket ut ett frimärke för att hedra Marie Marvingt för sitt arbete med flygande ambulanser.

Arvet efter Marie Marvingt: sportare, pilot och förespråkare för flygande ambulanser

Marie Marvingt avled vid 88 års ålder utanför Nancy 14 december 1963. Utan nära familj, kom hennes livslånga arkiv i hennes hem, inkluderande hennes medaljer, hennes brev och foton, manuskriptet till två opublicerade böcker och två filmrullar att försvinna och förlorade innan det lokala museet (som bett om hennes arkiv) kunde ingripa. Hon är idag ihågkommen för sina enastående prestationer, år 1987 blev hon postumt invald den kvinnliga internationella sportens Hall of Fame. Hon är också känd av de stora kvinnliga piloterna från den första generationens flygare. Emellertid är hennes största arv hennes oförtröttliga förespråkande av flygande ambulanser. Under flygets första dagar verkade idén om en flygande ambulans eller att flygare behövde speciella medicinsk tillsyn verkade löjligt. Men Marie Marvingt var övertygad att flyg kunde rädda liv. Fastän hennes flygkarriär var kort, avbrutet av första världskriget, kom hennes design av specialkonstruerade medicinska evakueringsflygplan aldrig att byggas på grund av omständigheter utanför hennes kontroll. Hennes livslånga ansträngning för flygmedicin levde vidare. År 1923 medverkade hon i Röda Korsets 11 internationella konferens i Geneve, föreslog delar av den franska delegationen uttalanden om flygambulanser; föreslagna satser introducerades år 1925 (men inkluderades i Genevekonventionen innan 1949). I maj 1929 hjälpte hon till att organisera den första internationella kongress om sanitär luftfart i Paris, med 400 delegater från 40 nationer; det var talare från Frankrike, Italien, Polen och Sverige. (Samma år grundades Aerospace Medical Association (AsMA) i Detroit; idag finns medlemmar från 70 länder). År 1931 grundade Marie utmaningen Kapten Echeman för att belöna konstruktörer om omvandlade befintliga flygplan till flygande ambulanser. Slutligen med start 2005 och ännu idag, uppmärksammar den franska partnern SOFRAMAS inom Aerospace Medical Association (AsMA) årligen Marie Marvingtpriset för utomordentliga insatser inom flygmedicin. Maries minne har hållits levande genom hennes levnadstecknare Marcel Cordier, baserad i Nancy och den bortgångna Rosalie Maggio, som publicerade deras samarbetsarbete 1991 på engelska och franska. Gator och skolor är uppkallade efter Marie, det finns minnesplaketter där hon bodde i Nancy och hennes grav nära Nancyses sköts av Marcel en outtröttlig förespråkare för att bevara Maries minne.

Maries levnadstecknare Marcel Cordier från Nancy sköte om hennes grav. Foto taget av Geneanet medlem csemprez (tack)
Varje år sedan år 2005 väljer Aerospace Medical Association genom sin franska partner SOFRAMAS en mottagare till Marie Marvingt Award för erkänd excellens och innovation in flygmedicin. Avbildade vid 2023 års ceremoni i New Orleans är vänster till höger Susan Northrup, MD, MPH President för AsMA, David K. McKenas, MD, MPH pristagare och Dr René Germa från SOFRAMAS.

1 kommentarer

Bra artikel om en intressant kvinna !


Se mer

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig