Ny samling: Sankt Helena-medaljer

Presenterad av Jean-Yves på 22 apr. 2024

Under åren då Napoleon I regerade, erövrade väl över en miljon man från Frankrike territorier i Europa rekryterade i Grand Armée. År 1857 belönades veteraner Sankt Helena-medaljen av kejsarens brorson Napoleon III. Utforska vår nya samling med fler än 200.000 man – några med foton.

På Geneanet har vi ett antal släktforskningsresurser från Napoleonperioden (1799 – 1815) – mer än 1,1 miljon indexerade soldater, monument, vykort och naturligtvis kejsarens släkttavla på Geneastar.- vi är förtjusta att kunna presentera vår senaste samling: ett index med fler än 200.000 mottagare av Sankt Helena-medaljen.

Det gamla gardet

År 1857 beslöt sig Napoleon III, brorson till Napoleon I, att honorera veteraner från eran mellan franska revolutionen (1792) och slaget vid Waterloo (1815) som markerade slutet på Napoleonkrigen. Alla män under rustning – fransmän, men också belgare, italienare och till och med tyskar – som kunde visa militärtjänst mellan 1792 och 1815 var behöriga till Sankt Helena-medalj, namngiven efter en ödslig ö i Sydatlanten, dit där den avsatte kejsaren deporterades och avled 1821.

Cirka 405.000 tidigare soldater var stola mottagare av medaljen. Vår nya samling är ett index på över hälften av dem; flera uppslagsord är länkade till arkivdokument och några har foton eller en illustration. Franska volontärer arbetar med att indexera saknade soldater från regionala arkiv över hela Frankrike. Läs våra FAQ för mer information.

Femtio är eller fler efter sin första militär var Sankt Helena-medaljörer gamla män år 1857. Källa BNF-Gallica

Dessa soldater kallade sig själva det gamla gardet – klagande – som Napoleon kallade dem när de klagade på sena betalningar lera, och låga temperaturer vid den ödesdigra slaget mot ryssarna.

De flesta dokumenten visar födelseplats och datum för soldaten, en viktig ledtråd för att nå längre tillbaka i församlingssökningen – gör ett försök redan idag!

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig