Är du släkt med Lasse Berghagen ?

Presenterad av Jean-Yves på 14 maj 2024

Lars Nils “Lasse” Berghagen, född 13 maj 1945 i Enskede församling, Stockholm, död 19 oktober 2023 i Sankt Johannes distrikt i Stockholm, var en svensk sångare, låtskrivare, skådespelare och programledare.

Lasse Berghagens karriär grundlades i de tidiga tonåren då han fick diktsamlingar av Erik Axel Karlfeldt och Nils Ferlin samt sedan en akustisk gitarr, varefter han började tonsätta egna dikter. Berghagen upptäcktes 1964 av skivproducenten Curt Pettersson på skivbolaget Karusell när han 19 år gammal framträdde på en NTO-fest i Enköping. Han gav ut sin första skiva 1965. År 1969 kom hans stora genombrott med visan om Teddybjörnen Fredriksson, som blev en av hans ständiga signaturmelodier. Samma år gjorde han debut på Svensktoppen med låten Gunga gunga. De kommande åren kantades av många hits på Svensktoppen, bland annat En enkel sång om frihet, Hålligång i skogen och Du som vandrar genom livet. I slutet av 1960-talet samarbetade han ofta med Benny Andersson; tillsammans skrev de låtar som Hej clown och Sagan om lilla Sofie.

Familjeträd för Lasse Berghagen

Logga in för att lämna en kommentar Logga in / Registrera Dig